tisdag, december 06, 2005

Om när män säger ifrån mot kvinnovåld


När män säger ifrån mot kvinnovåld så befäster männen sannolikt könsmaktsordningen; detta enligt Kutte Jönsson i dagens Sydsvenska.

Han konstaterar med hjälp av två genusteoretiker att ”de chevalereska idealen som finns inbäddade i manifestationerna mot kvinnovåldet bekräftar och legitimerar könsmaktsordningen” och att de ”med andra ord medverka till att upprätthålla en viss uppsättning maskuliniserade normer”.

Jönsson har själv satt ett kryss på Aftonbladets hemsida och därigenom – tillsammans med några hundratusen män - lovat "att aldrig utöva, acceptera eller blunda för mäns våld mot kvinnor". Han drar av det slutsatsen att han bekvämt kan ”tillsammans med världens samlade bärare av "manlighet", söka skydd bakom floskler om önskad jämställdhet; men med den trygga förvissningen om att allting ändå är i sin ordning”.

I och för sig misstänker jag att Jönsson och hans genusteoretiker har rätt. När män agerar kan effekten bli att ”könskampen” inte får fritt utlopp. Skulle någon dra slutsatsen att män stillatigande skall se på när våldet mot kvinnor ökar är man dock på fel väg. I slutändan hamnar man i det bizarra resonemang som framförts om kvinnomisshandel i hemmet; nämligen att om männen får chansen till vård för att sluta misshandla sina kvinnor så tappar ”könskampen” sin udd och därför ska de inte ha någon vård.

Jag tror att om det är något man kan beskylla männen som deltar i olika manifestationer mot kvinnovåld för så är det att de kanske inte är så belästa i genusteori och därför inte fattar sitt misstag.

Måste en man sitta hemma passiv eftersom ett agerande från hans sida kan ”legitimera mäns överordning och kvinnors underordning”? Eller ska han ta smällen och bli sedd som mullig mansgris bara för att han visa sitt motständ mot våldsmännen och samtidigt sin solidaritet med kvinnorna?

1 kommentar:

Anonym sa...

"I slutändan hamnar man i det bizarra resonemang som framförts om kvinnomisshandel i hemmet; nämligen att om männen får chansen till vård för att sluta misshandla sina kvinnor så tappar ”könskampen” sin udd och därför ska de inte ha någon vård."

Såklart de ska ha vård eller behandling i form av samtalsterapi eller annat för att kunna få chansen att ändra sitt beteeende, att sitta av fem månader på kåken lär inte ändra på något. Tvärtom.

Jag håller inte med artikelförfattaren. Alla som misstycker mot en viss sak, sak säga ifrån - må det vara kärnkraft, trängselavgift eller som här att mot kvinnovåld.

Jag tycker inte att det ska läggas alltför tunga genusperspektiv på det faktum, som artikelförfattaren gör.

Annica